Сватбените торти

Щастлив сватбен ден

Сватбените торти

Сладкарското изкуство е висша форма на естетика и вкус. 

Най-големите овации за изящество, оригиналност и нови идеи в тази сфера са за  сватбените торти. 

Страстта към този сладкиш  и неговата устойчивост във времето като елемент от сватбеното събитие се корени в древната идея за споделянето, сплотяването и взаимната подкрепа в обществото.

Първоначално за целта се използвал специално замесен обреден хляб, който се разчупвал над главата на булката и после се раздавал на всички присъстващи. Участието на хляба в церемонията освен това носело идеята за преминаване от едно социално положение в друго, за продължението на рода. 

Нов идеен повей и вдъхновение в сватбените ритуали идва от Франция и Англия чак през 17-18 век. Тогава безформените сватбени хлебчета, традиционно раздавани на събитието,  придобиват първата си красива визия в тортата крокембуш. Тя представлява конус като днес е най-популярна във Франция, където се приготвя от мини еклерчета, карамел и шоколад.

Едва през 19 век сред европейските аристократи започват да се правят многоетажни и пищни сватбени торти, които се сервирали и като десерт от сватбеното меню. Идеята за тях дошла на един лондонски сладкар, който за да се справи с конкуренцията измислил торта , която да наподобява външния вид на една позната катедрала. 

Модата от Англия тортата да бъде в бяло идва след сватбата на кралица Виктория с принц Алберт през 1840г. 

От този момент белият цвят като носител на девствена чистота става един от най-силните елементи на луксозния и скъп сладкиша.

Може би наистина катедралите са дали първата идея за сега популярните торти, но смешното е , че и една от най-известните катедрали в Париж от новото време Църквата „Светият кръст” /Sacre Coeur/в Монмартър шеговито е наричана тортата, заради архитектурното решение на своя създател и белият облицовачен камък, открояващ се отдалеч в пространството.

Днес все повече сватбената тората е израз на предпочитанията и индивидуалността на младоженците. 

Често тя се възприема като хармонична част от визията на цялото сватбено тържество и носи цветовия и символен заряд, зададен от младожениците като организатори на мероприятието. Но това което неотменно я свързва с древните ритуали, е съвместното разрязвне на сладкиша от младжениците, захранването с първата хапка помежду им и сервирането  ‘и на всички гости.

Формите, цветовете и украсата на сватбените торти могат да бъдат най-различни, но смисълът на посланието, скрито в тях си остава такова, каквото е било и някога: сладък, спокоен, красив, споделен, дълъг и богат живот сред голямото семейство от близки и приятели.

Това пожелаваме и на всички, които вярват в брака и споделят най-доброто от старите- нови традиции.

Що се отнася за практическото изпълнение на задачата- невероятна сватбена торта, можете да се доверете на сладкарско аталие „Мариам” от град Велинград с тандема Мария Батачка и Цанка Батачка- Сладкарско аталие  "Мариам"

Адрес

гр. Велинград, ул.”Яко Молхов”18

Телефони

+359898 661 585
+359898 661 520