Сладко от зелени смокини без син камък

Рецепти

Сладко от зелени смокини без син камък

Превъзходен аромат и вкус, постигнат с търпение и време. Идеален за закуска с препечена пълнозърнеста филийка и филирани бадеми

Необходими продукти за една доза:

1кг. зелени смокини

Препоръчва се варенето на смокините на дози. Така, че можете да си приготвите два съда, в които отделно да сложите по един килограм смокини.

Захарен сироп:

1кг. захар

600мл. Вода

1ч.л. лимонена киселина, която се поставя в момента на завирането

Начин на приготвяне:

Избор на плодове: малки зелени и твърди плодове, така наречените мъжки смокини. Те се появяват през май. В мъжката смокиня се развива насекомото смокинова оса, която е отговорна за опрашването на цветовете, скрити вътре в зелената обвивка. Мъжките смокини никога не узряват.

При брането на смокините от откъснатите дръжчици потича бял каучуков сок, който може да предизвика раздразнение на чувствителната кожа. Народната медицина използва тази лепкава и гъста течност за успешно премахване на брадавици.

Набраните смокини се измиват, отрязва се дръжката с остър нож, а от долната страна с вилица се правят пробождания на кръст.

На три пъти!

В дълбока тенджера се поставят смокините и обливат с чиста студена вода. Притискат се с чиния или капак, за да не плуват на повърхността. Смокините врат пет минути. Изваждат се в гевгир и изплакват хубаво с течаща студена вода. Използваната вода се изхвърля. В тенджерата се връщат смокините и отново се налива чиста студена вода. Описаните действия се повтарят още веднъж, а след това и трети път. Целта е да се отдели от смокинята горчивия вътрешен сок.

Изплакнатите смокини една по една се притискат с върха на пръстите, като от направените с вилицата дупчици от долната страна се изстисква хубаво насъбралата се при варенето течност.

Следва завирането на захарния сироп. В момента на кипене се слага лимонената киселина. След десет минути се добавят изстисканите смокини. След завиране, смокините се държат на котлона 20 минути. Оттеглят се и се оставят на страни за 10-12 часа.

Охладеното сладко завира втори път, като вренето се поддържа отново 20 минути. Охлажда се. Завира се трети път, като тук вече се следи за получаването на желаната гъстота на сиропа.

Горещото сладко се слага веднага в топли и сухи буркани. Затваря се и се обръща с капачките надолу, за да се херметизира. Не е необходимо повторно изваряване на бурканите.

Как да сервираме сладкото от зелени смокини без син камък- н азакуска с препечена пълнозърнеста филийка, претопено масълце и печени филирани бадеми.

Много е вкусно!

Заповядайте в Грънчарова къща за гости в Банско!

 

 

 

Адрес

Струма 2

Телефон

+359887769946

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.