Изварата- здравословни практики

Рецепти

Изварата- здравословни практики

Добре е да знаем някои „бабини деветинини“, за да не сме постоянни абонати на аптеките

При зачервено гърло, проблеми със сливиците и ангина

В стара бабина рецепта се дава следния съвет: върху памучна кърпа се поставя марля с плътен слой от прясна извара. Така полученият компрес се поставя на гърлото. Изварата сваля температурата, издърпва оттоците и облекчава болката. Компресът се маха след 15 –на минути. През това време изварата е осъществила своето въздействие, като се е изсушила. При нужда може да се направи втори компрес.

При наранявания на кожата също се прилага компрес с леко затоплена извара.

За здрави кости и срещу атеросклероза 

Минералите в изварата участват в образуването на костите, хемоглобина и поддържат в добро състояние нервната система. Метионинът и холинът в нея предпазват от развитие на атеросклероза. Белтъчините й се състоят от незаменими сяра-съдържащи аминокиселини, като метионин, цистини, а те са доказани хепатопротектори.

При проблеми с жлъчката и черния дроб

Изварата я наричат „медицинската сестра на черния дроб”. Протеините на изварата са частично свързани с фосфора и калция, което помага за доброто им преработване в стомаха и тънките черва, което подпомага организмът да ги усвои в много висока степен.

При диети

Изварата е полезна и важна храна за бебета и подрастващи. Тя е и верен помощник в борбата с излишните килограми. Диетолозите съветват веднъж месечно да се прави разтоварващ ден с извара, което спомага да бъдат изхвърлени токсините от тялото.  За целта се препоръчва 4 пъти на ден да се хапват  по 100 г извара към която е добавена непълна чаена лъжичка мед.

С козметична цел

Изварата е и много добро разкрасяващо средство. Маска за лице с този продукт избистря тена на лицето, освежава и избелва тъмните петна, балансира секрецията, почиства мазнините и роговите клетки и така връща еластичността на кожата.

Рецептата е лесна: Приготвя се смес от 2 с.л. извара, един жълтък и няколко капки кислородна вода. Продуктът се нанася внимателно върху лицето на равномерен пласт, като се избягват очите. Оставя се за 10-на минути до абсорбиране на влагата на изварата от кожата на лицето и се отмива с топла вода.

Препоръчваме Ви истинската извара с марката "Велес"