Празници и традиции

27 юли Свети Пантелеймон Всемилостиви

Свети Пантелеймон е мъченик за християнската вяра

Живял е през 3 век.Прочува се със способността си да лекува и да извършва чудеса, както и със своето благородство и милосърдие, раздавайки богатствата си на бедните. Той притежава всички християнски добродетели, за да получи най-високата божия милост и да се извиси над жестокостите на идолопоклонниците. 

Народни представи

В народната култура Св. Пантелеймон често се определя като по-малък брат на Св. Илия.  Наричат го Пантелей Пътник, защото по стар стил се чествал на 9 август, когато прелетните птици започват да се събират на ята и това било знак за приближаване на края на лятото.

Така Пантелей Пътник става покровител и на хората, тръгващи на път или очакващи голямо пътуване пред себе си.

Манастир "Св. Пантелеймон" в Добринище

Намира се недалеч от града в посока планината. Горският път отбива в ляво от шосето за хижа Гоце Делчев. Маршрутът минава през сенчести буки и е приятен за пешеходен туризъм.  Мястото е красиво и защитено от високите брегове на планинска река, която го обгръща от три страни. Посветено е на светците Пантелеймон, Атанасий и на Рождеството Богородично.  

Почитта си към манастира споделят две селища: Обидим, което прави селските си празненства в деня на летния Св. Атанас на 5 юли и Добринище, които почитат  Рождеството Богородично на 8 септември. 

Св. Богородица покровителка

Светинята на манастира е иконата Св. Богородица с младенеца Достойно ест. Тя сама намира своя храм през 1909г. Открита е в торбата на монах от Света гора, който на път за Рилския манастир през тежката зима намира последен подслон на това място. 

Преди години точно ден след  8 септември се срива покрива на старата църква. Иконите като по чудо оцеляват. С многобройни дарения църквата днес е възстановена и добре поддържана. Предпочитана е за кръщенета и курбани за здраве. Към нея е изградено място за настаняване на поклонници. 

В близост до манастира има извор с лековита вода- аязмо. 

Пешеходен маршрут

Пеш от Добринище манастирът е на 1 час и половина разстояние. Мястото е подходящо за пикник. В двора има пейки и маси, чешма и прохлада през лятото. Манастирът е затворен през зимата.