Културни забележителности

Арт център Илинденци

Ново преживяване в света на изкуството и уникална среща по Пътя на виното с възможности за туризъм, арт ваканция и обучение 

Разстояние от  София-152км., от Сандански-17км., от Рупите-30км., от Мелник-34км., от Банско- 76км., от общинския център Струмяни- 2км.

Арт център Илинденци е забележителен творчески проект на скулптора Иван Русев.

Той се реализира в подножието на най-голямата мраморна кариера на Балканите при село Илинденци, община Струмяни. Мястото е втъкано в склона на Пирин планина, различно е и по своему красиво. Основите на скулптурния парк се поставят през 1998г. Тогова се появява и концепцията за мраморния град на изкуствата, чиято цел е да се създадат сред естествената природа и профил на хълма различни арт пространства.  Интересното е, че идеята се реализира и обогатява в дългосрочен план чрез ежегодни международни симпозиуми.

Участниците в творческите акции се включват в различни тематични проекти. 

Първоначално плод на отделните арт изяви са скулпторите: ”Слънчевият часовник”, „Мостът”, „Вратата към небето”, „Хранилка за птици” и др. В последствие артистите се обединяват зад общи концепции като „Амфитеатърът”; „Мрежата”, „Винарната”, „Езерото”.

Арт събитието на 2014г. е под слогъна „Преди 20 милиона години- реката”, защото в недрата на тази земя, в която влага съзидателните си усилия Иван Русев, е текла преди милиони години река.

Арт център Илинденци предоставя отлична база за творчески инициативи, учебни практики на школите по изкуства, изложби, семинари, музикални срещи, зелени училища и др.

Организират се практически курсове за любители на изобразителното изкуство в няколко насоки: рисуване, моделиране с глина, каменоделие. Всички необходими материали се предоставят от организаторите. Продължителността на курса е от 5 до 10 дни.

Творчески дом

Духовно обогатяване и творческо зареждане

Просторната къща е с красива гледка към долината и заобикалящите я планини. Разполага със 7 стаи /4 двойни стаи и 1 стая с 8 легла/ с общ капацитет от 20 легла, дневна и кухня. Къщата може да се предоставя и като цяло при условие на заемане на пълния и капацитет.

Винени дегустации

Илинденци е известно със своето бяло вино керацуда. Местния винен сорт съществува от най-стари времена и се отглежда единствено в този регион. Една уникална възможност за съчетаване на вино и изкуство.

Туристически маршрути

До хижа Синаница

До пещерата

До целебните извори на Ванга

www.artcenterilindentci.com

Адрес

село Илинденци

Телефони

+359 886 39 86 78

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.