Банско Джаз Фестивал

Банско-духовност и култура

Банско Джаз Фестивал

Банско Джаз Фестивал има силна традиция, основана през 1997г.

Той  е сред големите музикални събития на България. Събитие, което създава ново поколение от млади меломани и музиканти в самия регион на Разложката котловина. Верните почитатели на фестивала помнят как местните народни певци откриха първото му издание с култовата банска песен „Пуста младост“ и как 10-15 години по късно на същата сцена с джаз изпълнения се качват тийнейджъри, възпитаници на музикалната школа на читалище „Никола Вапцаров“. Заявеното уважение на организаторите на джаз фестивала към старите музикални традиции и банскалии, е здравата нишка от миналото към космополитния свят на бъдещето.

Повече от 20 години д-р Емил Илиев е вдъхновител и организатор на фестивала

Стартирането на събитието се свързва със забележителните джазмени като: Людмил Георгиев, Вили Казасян, Васил Петров, Камелия Тодорова, Хилда Казасян, Ялдъз Ибрахимова и редица други големи български имена.  Тук са гостували над 20 големи формации под диригентството на Вили Казасян, Георги Борисов, Ангел Заберски, Биг бенд Благоевград, както и няколко оркестъра от Германия, Австрия и САЩ.

Фестивалът се осъществява на площада в планинското градче, което дава непосредствена връзка с изпълнителите. Следобедните репетиции на музикантите са сами по себе си страхотно изживяване. 

В топлите августовски вечери джазът носи емоции и щастливи мигове

Участващите изпълнители са от всички посоки на света и показват стилово разнообразие, в унисон с разноликата и цветна публика. Свободата  и  артистизмът в изпълненията им са огледало на космополитната  епоха, в която живеем. Времена на културна дифузия и  готовност за споделяне, съчетаване и изява.

Ето как самите организатори представят концепцията си за Банско Джаз Фестивал:

„Няколко са основните линии в програмата, които присъстват всяка година.

От една страна - представяне на историческите корени на джаза: класически, блус, би-боп, суинг, диксиленд.... От друга - съвременното лице на „свободната музика". Макар и със съвършено различен характер, етно-стиловете също имат запазено място в афиша на събитието. „Кракатау бенд“ от Индонезия, „Яхия Халил бенд“ от Египет, нашите „Булгара“, а също Стоян и Елица, които бяха на сцената, за премиерата на "Дръмбой". В деветото издание на фестивала за пръв път пред българска публика на сцената бяха заедно Влатко Стефановски, Мирослав Тадич и Теодосий Спасов, а музиката от техния проект "Трета майка" още шества по световните сцени.“

Датите на джаз феситвала в Банско са постоянни- от 8 до 14 август

Събитието често е предшествано от забележителни предфестивални концерти. Години наред те се свързват с изпълненията на виртуозния пианист проф. Йовчо Крушев.

За съжаление след смъртта на д-р Илиев през 2021г. организацията на джаз фестивала е променена.

Официалният сайт www.banskojazzfest.com на събитието се превръща в архив на музикалната история от 1907г. до 2020г.

Адрес

гр. Банско, площад "Никола Вапцаров"