Събития

Забележителните летни фестивалите на Югозапада

“Музиката е по-възвишено откровение от всяка мъдрост и философия”,

казва Лудвиг ван Бетовен. Класическата музика стига до дълбоките пластове на душата и има способността да доведе до катарзис- пречистване, прераждане и възвисяване.

Тя възниква като необходимост в християнската литургия и през многовековното си развитие, достига хармония и съвършенство. Различните епохи в класическата музика са съзвучни с човешките търсения. Възниква въпросът:

Необходима ли е класиката днес?

Без съмнение, това изкуство изисква повече търпение, самовглъбяване и размисъл. Интересни са изследванията на съвременните музикални нагласи. В тях се посочва, че 45% от хората до 35-годишна възраст, споделят че класическата музика им спомага да се справят с шума на големия град и динамичния начин на живот, помага им да забавят темпото и да се съхранят.

И така…

Търсейки нови пространства за изява и по-близък контакт със съвременността, класическата музика излиза извън стените на театрите и операта, издигайки сцена сред паркове, площади и природа, провокирайки срещи на живо.

Обръщайки поглед към Югозапада, организаторите на класически фестивали намират декор в забележителния и невероятно акустичен Мелник, уютно гнездо в  Ковачевица, открита сцена на площадите в Банско и Петрич и широко отворени врати на читалищните салони в Разлог и Гоце Делчев.

Вижте програмата на забележителните фестивалите на Югозапада на посочените линкове:

19 - 28 юли - Опера на Мелнишките пирамиди - хармонията в природата и музиката

29 - 30 юли - Мюзикъл "Мама Мия" в летния театър на Сандански

25-27 юли 2019 - Втори международен фестивал на камерната музика в град Разлог

2 – 5 август 2019 - Неотъпкана пътека – камерна музика в село Ковачевица и гала концерт в град Гоце Делчев

6-10 август 2019 - Международен джаз фестивал Банско

20-24 август - Фестивал на оперната и класическа музика в Банско

3 - 5 октомври - Международен фестивал на класическата китара в град Гоце Делчев

 Туристически гид

Научете скрити тайни и живи истории -  екскурзия в региона на Банско, Гоце Делчев, Мелник, Сандански, Петрич с местен гид!

Направете запитване на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Телефон

+359887769946

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.