Събития

Празник на брежанския кестен на 19 октомври

Сдружение „Хора и традиции“ организира Десетия празник на брежанския кестен

Брежанският кестен доста се отличава по вкус от останалите видове кестени. Той е по-дребен и много по-сладък. Отдавана се алармира за боледуването на кестеновите гори по нашите географски ширини. Сдружението „Хора и традиции“ от Брежани във времето реализира много инициативи, за активирането на общественото внимание в тази посока, като организира засаждане на кестени, различни културни инициативи, художествени пленери и разбира се- най-вкусния есенен празник, този на брежанския кестен. 

Всички са добре дошли на площада в Брежани!

Програма

13 октомври, 11:30 часа

ПРАЗНИК НА ДЕЦАТА с много изненади

ПЛЕНЕР, ПОСВЕТЕН НА БЪЛГАРСКАТА ГОРА - традиционно събитие на сдружението, резултатите от който са подредени в картинната галерия на село Брежани. Темата е опазване и грижа на безценното природно богатство.

18 октомври

„ НА ЧАША ВИНО И ПЕЧЕНИ КЕСТЕНИ С ПОЕЗИЯТА ЗА ЛЮБОВТА НА ДАМЯН ДАМЯНОВ И НАДЕЖДА ЗАХАРИЕВА“- поетична вечер с гост Надежда Захариева 

19 октомври 

ХРАМ „СВ. ДИМИТЪР СОЛУНСКИ“ В БРЕЖАНИ. Тържествена литургия за празника на Св. Иван Рилски– покровителят на българския народ.

Празникът на брежанския кестен започва с ТРАПЕЗА И ХЛЯБ и неповторимото ухание на печените кестени на Марчело Канестрели. Жените на Брежани отново ще сътворят кулинарна изложба, показвайки вариации на рецепти с кестени. КУЛИНАРНАТА ИЗЛОЖБА ЩЕ СЪБЕРЕ ВКУС И АРОМАТИ ОТ ПИРИН, РИЛА, ВЛАХИНА И МАЛЕШЕВСКА ПЛАНИНА.

11:30 часа – Начало на празничната програма с участието на АНСАМБЪЛ „ВЕСЕЛИЕ“, „ОГРАЖДЕНСКА ЧЕТВОРКА“ И ОРКЕСТЪР „ЩУРО МАКЕ“ СЪС СОЛИСТИ ИРИНА ПАСКАЛЕВА И ЗДРАВКО ГЕОРГИЕВ.

Празникът на брежанския кестен и тази година се организира със съдействие на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, Югозападно предприятие Благоевград, кмета на село Брежани Благой Стефанов и хората на село Брежани.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Брежани- празник на кестена в долината на виното

Кестените- здравословно меню

ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ:

Брежани- София /126км., 1ч.47мин./

Брежани-Благоевград /27км.,30мин./

Брежани-Симитли /12км.,16мин./

Брежани-Сандански /50км.,52 мин./

Брежани-Банско /50км.,47мин./

Брежани-Гоце Делчев /100км.,1ч.,30мин./

Адрес

с. Брежани, община Симитли

Телефон

+359885381200

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.