Фестивал на киселото мляко в Момчиловци

Събития

Фестивал на киселото мляко в Момчиловци

Киселото мляко е национален символ на България

Киселото мляко е храна за здраве и дълголетие. Ключът за това е бактерията lactobacillus bulgaricus, която живее в специфичния български микроклимат. Тънкостите при приготвянето на домашно кисело мляко са многобройни. Всичко зависи от първичната суровина- прясното мляко, от закваската, от температурата на помещението и разбира се от уменията на приготвящия продукта. 

Ако обичате кисело мляко и без него не можете в ежедневието си, постете Фестивалът на киселото мляко в Момчиловци. Така ще имате чудесна възможност за дегустация на домашно приготвено кисело мляко и споделяне на ценен опит за процеса на подквасване. 

Програмата включва още изложение на местните производители на млечни продукти и дегустации на сирена. През деня на фестивалната сцена ще се изявяват местните фолклорни групи, а вечерите са запазени за концерти и спектакъла „Кралица на красотата – Мис Родопи“. 

Гости от Китай

Представителите на фирмата “Bright Dairy“, която произвежда мляко с марката „Момчиловци“ в Китай ще уважат събитието, а победителката в националния конкурс за красота - „Мис Родопи“ 2019, ще стане рекламно лице на китайското кисело мляко „Момчиловци“.

Съпътстваща програма

Фотоизложба - конкурс „Природата и киселото мляко – здраве и дълголетие“,  в който всеки любител на фотографията може да се включи на Фейсбук страницата на Фестивала, 

Детска фестивална сцена с работилнички-творилнички,

Алея на народните занаяти

Фото-шатра на народната носия

Забавни състезания за надпиване с айрян и надяждане с кисело мляко.

Представяне на традициони родопски кулинарни специалитети от местни готвачи, както и на екзотичната китайска кухня, 

Родопски уикенд

Възползвайте се от повода на фестивала за екскурзия до Широка лъка, Гела, Смолян и Златоград. Потопете се в атмосферата на старите къщи и гостоприемството на местните хора. Припомнете си за Капитан Петко Войвода и се насладете на космическата музика на Родопите. 

Организатори:

„Деми Травел“ ЕООД, Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай, китайската компания Bright Dairy, заедно с подкрепата на Министерство на туризма, Община Смолян, село Момчиловци, Swagbag.eu и „Тодоров“ АД.

Повече информация за програмата на Фестивала и за конкурсите можете да намерите на http://www.momchilovtsifest.bg

или на https://www.facebook.com/MomchilovtsiFest

.

Адрес

с. Момчиловци, община Смолян

Телефон

+359877947774

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.