Рецепти

Сладко от люти чушки

Необходими продукти:
2 шепи червени люти чушки
2 шепи червени сладки и месести чушки
2 кафени чаши оцет
1кг. Захар

Начин на приготвяне:
Съотношението на лютите чушки спрямо сладките е 1:1.
Нарязват се продуктите  и се поставят в подходящ съд /тенджера или тава/, добавя се оцета. Сваряват се до омекване, след което се претриват през мрежа или гевгир.
Гладката маса се връща в съда за варене и се изсипва захарта. Вари се на котлон до вгъстяване и при непрекъснато бъркане с дървена лъжица.

Горещият продукт веднага се изсипва в топли и сухи буркани. Затваря се добре. Не е необходимо стерилизиране на бурканите.

Сладкото от люти чушки трябва да се съхранява на хладно.
Благодарим на Лиляна от село Долно Спанчево, Петрич за предоставената рецепта
 
Препоръка
Сладкото от люти чушки перфектно се съчетава с пушени сирена и бяло вино „Тамянка” на винарска изба Рупел.

Вината на изба „Рупел” могат да се закупят от фирмените им магазини в София и на място във винарната в село Долно Спанчево