Райска ябълка

Рецепти

Райска ябълка

Райската ябълка- рецепта от природата за здраве, красота  и младост
 
Слънчевият плод се отглежда в топлите райони на Югозапада около градовете Кресна, Сандански и Петрич.
Дървото е с красиви разклонения и особено есен, е истинска прелест. Плодовете се берат  в началото на месец ноември и се отличават с наситен оранжев цвят, овална форма и четириделна елипсовидна чашка.

Плодовете на райската ябълка имат богат и ценен химичен състав.
От микроелементите се съдържат калий (100 милиграма калий на 100гр. плод/, магнезий, желязо, калций, фосфор, манган, мед. Освен това провитамин А, както и С, Р, В1, В2, Е и пектинови вещества. Съдържа също 13-19% глюкоза и в състава си има и органични киселини. Плодовете на райската ябълка имат висока хранителна стойност. В зряло състояние количеството е 17-18%.
 
В миналото плодовете на райската ябълка са били използвани при лечение на  скорбут, днес предимно за лечение на настинка и кашлица, причинени от запушване на дихателните пътища с възпалителен секрет (за лечението се прави отвара от обвивката на плодовете), анемия и стомашно-чревни нарушения, малокръвие, разранени венци, диабет.
Налагането на компрес върху рани от месестата част на пресни плодове подпомага заздравяването им. Прахът, получен от стриването на изсушени листа на райска ябълка, се използва при кръвоизливи. Сокът действа отхрачващо. Голямото количество йод прави плодовете много добро средство за борба със заболявания на щитовидната жлеза.
 
Плодовете на райската ябълка са твърди и не са подходящи за директна консумация в момента на брането.
Те могат да се оставят в тъмно и хладно помещение, но не едни върху други, докато омекнат, подобно на мушмулите и така спокойно да дочакат коледната трапеза. Това е плод, който изисква внимание. Омекналите райски ябълки се ядат с лъжичка, като се избягва твърдата кора. Твърдият плод има стипчив вкус, който не се харесва особено.

Фотография:
Красива райска ябълка има в Рупите край гроба на Баба Ванга, освен това в ботаническата градина на винарска изба "Синитка".