Рецепти

Пъстърва на скара

Хайде на пикник!
 
Необходими продукти:
прясна изчистена пъстърва
сол, черен пипер, лимон
зехтин
1 глава кромид лук
свеж магданоз, копър, лук
 
Начин на приготвяне:
Пъстървата се овкусява със сол, черен пипер и подправки според предпочитанията. Вътрешността може да се напълни със смес от свежи зелении: нарязан на ситно магданоз, копър и пресен лук.
 
Подготовка на скарата:
Преди да се постави скарата на огнището, трябва да се получи хубава жар за печене. Това означава да се съберат сухи съчки за запалване на огън и по-дебели цепеници, които да го поддържат.  Жаравата се получава при изгарянето на големите дървета. В тази работа не се бърза и може да отнеме около час.  Скарата се поставя на огъня след като той се е поукротил. Тя се нагрява силно, но чак когато въглените под нея побелеят може да се е постави рибата.

За да не залепне пъстървата на скарата, металната повърхност се почиства добре и се намазва с резен дебела сланина. Рибата също се намазва от всички страни с мазнина. Препоръчваме зехтин, заради по-гъстата му консистенция.
Рибата се обръща само веднъж и се изважда, след като коричката придобие хубав загар.
 
Най-накрая можете да поставите на скарата няколко филийки хляб.
 
П.П.
За да си изпечете риба или каквато и да е храна на жар в планината, се изискват доста знания, умения, сръчност и не на последно място инструментариум /трион, голям нож, секира, като не забравяте и кибрит/.
Най-добре е да се движите с подготвени за това начинание хора, за да не създадете опасност за себе си и природата.
Ако не намерите специално обособено огнище, задължително е условието да се установите край вода, да изберете място далеч от дървета и лесно запалими сухи треви. Освен това трябва де се съобразите с вятъра и да намерите нещо по-заветно.
 
Мястото за огнището се почиства и се огражда в плътен кръг с големи камъни.
Събират се сухи клони и шишарки, които се поставят в основата на пирамида, изградена от по-дебелите дървета. Огънят се запалва и се наблюдава непрестанно. Печенето започва чак след като се образуват въглени и вече няма червени пламъци.
 
След приключване на печенето, огнището се полива обилно с вода, за да се загасят всички въглени. Районът на пикника се почиства от отпадъците и всичко се снася до близкото селище.

Не забравяйте: обичате ли планината- боклукът в торбата!
 
Фотосесията е осъществена от „Арт идея Бг” по маршрута хижа Гоце Делчев- Изворите, туристическа дестинация Добринище.