











Рецепти
Кюфтета от тиквички
Необходими продукти
- 3- 4 млади тиквчики без семена;
- 2 стръка пресен кромид лук;
- половин връзка копър;
- половин връзка магданоз;
- няколко зърна счукан бял пипер;
- 100гр. натрошено сирене;
- 1к.л. сол;
- 1к.ч. галета;
- 1 яйце.
Допълнително към сместа могат да се добавят печени тиквени и слънчогледови семки, получава се много вкусно
За панировката
- 2 яйца;
- 1с.л.брашно;
- 2с.л. вода;
- плитка купичка с брашно за овалване на кюфтенцата
За млечния сос
1 кофичка гъсто кисело мляко, 1 кутия обикновена майонеза без консерванти или домашна майонеза, 2 щипки сол, 2 скилидки чесън
Начин на приготвяне на кюфтенцата
Тиквичките се настъргват на едро ренде, посоляват се и се оставят да се отцедят от сока в гевгир в продължение на полови час. Изтикват се с ръце и се поставят в купа заедно със ситно нарязания пресен кромид лук, магданоз и копър, сирене, галета и яйце. Всички продукти се омесват добре.
Оформят се плоски кюфтенца. Кюфтета се поставят върху чиния, покриват се с фолио и се оставят за известно време на най-студеното ниво в хладилника, а за по-бързо може и във фризера. Тази предварителна подготовка е важна, за да не се разпаднат кюфтета при пържене.
Подготовка на яйцето за паниране
Белтъците се разделят от жълтъците в сухи съдчета. Белтъците се бият с миксер на твърд сняг. Жълтъците се разбиват с водата и се добавя брашното- сместа заприличва на кашица. Към нея се добавят белтъците и се разбъркват внимателно със силиконова шпатула. Само при спазване на тази технология се получава светъл цвят на панираните кюфтенца.
Пържене на тиквените кюфтенца
Бихме Ви посъветвали да ползвате плитък тиган за палачинки с незагарящо дъно.
Тиганът се загрява на силно, а после се намалява на умерена температура. Слага се олио, колкото да се облее дъното. Кюфтенцата не трябва да плуват в олио!
Тиквените кюфтета се овалват в брашно и със сухи ръце се поизтупват, за да падне количеството брашно, което е в повече, след което се потапят в яйцето и се пържат в мазнината.
Ако паниравката започне да потъмнява бързо, това е знак, че тиквичките се пържат при по-висока от нужната температура.
Готовите тиквички се изваждат върху хартия, която попива мазнината от пърженето.
Млечен чеснов сос
Киселото мляко се разбива с вилица до гладкост и се изсипва в стъклена купа. Майонезаат също се разбива с вилица и се добавя към млякото. С преса се изтисква чесъна, добавя се щипка сол. Разбърква се добре и това е достатъчно Вашите кюфтенца от тиквички да имат подходяща компания в чинията.
Ресторант "Щастливеца" във Велико Търново
Пътьом за Добрич спряхме, за да заситим глада си. Винаги е било невероятно вкусно това място. За пореден път бяхме възхитени от храната в този ресторант