Кекс с череши

Рецепти

Кекс с череши

Обичаме лесните и икономични рецепти с череши, взети от домашните тефтери. Продуктите за този сладкиш не надвишават 5лв., но той е много вкусен, мек и влажен.

Необходими продукти

  • 125гр. меко масло;
  • 1,5ч.ч. фина захар;
  • 4 яйца, разделени на белтъци и жълтъци;
  • 1ч.ч. прясно мляко на стайна температура;
  • 2,5ч.ч. брашно;
  • 1 бакпулвер;
  • 1 ванилия;
  • 300гр. обезкостени череши и брашно за овалване;
  • Пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне

Спазвайте указанията точно, за да набухне максимално кекса!

Мекото масло се разбива със захарта на пухкав крем.

В отделна купа се разбиват последователно жълтъците, млякото, брашното с бакпулвера. Сместа се добавя към пухкавия маслен крем и се разбърква внимателно до глаткост.

Белтъците се разбиват на твърд сняг в отделна купа. За да Ви се получи това, трябва съдът и бъркалките да са абсолютно сухи- дори и капчица вода, може да съсипе резултата.

Белтъците се добавят към останалите продукти и се разбъркват бавно и внимателно със силиконова шпатула.

Подгответе си кексова форма с диаметър 24см. намажете стените с олио.

Подгответе черешите, като ги поставите в гевгир и ги посипете с брашно. С въртеливи движения на гевгира, черешите сами ще се овалят в брашното и ще поемат от него, колкото им трябва. 

Изсипете половината от тестото. Върху него пуснете черешите. Добавете останалото тесто отгоре.

Печене:

В предварително загрята фурна на 180 градуса за 45мин.

След изваждане кексът се поставя на решетка и се покрива с хартия и памучна кърпа за 5-10 минути, за да запази влажността си.

Кексът се изважда от формата след като е напълно изстинал. Поръсва се с пудра захар.

Сервирайте кекса с череши с домашен ликьор Тути фрути.