
Рецепти
Кекс с череши
Обичаме лесните и икономични рецепти с череши, взети от домашните тефтери. Продуктите за този сладкиш не надвишават 5лв., но той е много вкусен, мек и влажен.
Необходими продукти
- 125гр. меко масло;
- 1,5ч.ч. фина захар;
- 4 яйца, разделени на белтъци и жълтъци;
- 1ч.ч. прясно мляко на стайна температура;
- 2,5ч.ч. брашно;
- 1 бакпулвер;
- 1 ванилия;
- 300гр. обезкостени череши и брашно за овалване;
- Пудра захар за поръсване.
Начин на приготвяне
Спазвайте указанията точно, за да набухне максимално кекса!
Мекото масло се разбива със захарта на пухкав крем.
В отделна купа се разбиват последователно жълтъците, млякото, брашното с бакпулвера. Сместа се добавя към пухкавия маслен крем и се разбърква внимателно до глаткост.
Белтъците се разбиват на твърд сняг в отделна купа. За да Ви се получи това, трябва съдът и бъркалките да са абсолютно сухи- дори и капчица вода, може да съсипе резултата.
Белтъците се добавят към останалите продукти и се разбъркват бавно и внимателно със силиконова шпатула.
Подгответе си кексова форма с диаметър 24см. намажете стените с олио.
Подгответе черешите, като ги поставите в гевгир и ги посипете с брашно. С въртеливи движения на гевгира, черешите сами ще се овалят в брашното и ще поемат от него, колкото им трябва.
Изсипете половината от тестото. Върху него пуснете черешите. Добавете останалото тесто отгоре.
Печене:
В предварително загрята фурна на 180 градуса за 45мин.
След изваждане кексът се поставя на решетка и се покрива с хартия и памучна кърпа за 5-10 минути, за да запази влажността си.
Кексът се изважда от формата след като е напълно изстинал. Поръсва се с пудра захар.
Сервирайте кекса с череши с домашен ликьор Тути фрути.