











Рецепти
Как да сготвим гъби пачи крак
Гъбата пачи крак се развива сред смесени и иглолистни горите през летни дни и до края на октомври. Често остава скрита от обикновения поглед, потрупана от борови иглички. Гъбките растат на групи, като трябва да се отрязват с нож, за да не се унищожи находището им.
Външно са оранжеви на цвят с диаметър на гуглата от 5 до 8 см. При младата гъба ръбът на шапката е извит навътре, а при развитата - обърната навън и с фуниевидна форма.
Спороносният слой /долната част на гуглата/ се състои от бръчки, наподобяващи пластинки, които са ясно разделени една от друга, заловени за пънчето и спускащи се почти до основата му. По това се различава от своя двойник, при който долната част е мрежеста. Пънчето е високо до 5 - 6 см и дебело около 2-3 см: при младата гъба е с жилаво месо, което се цепи лесно на жилки, а при застаряващата гъба е кухо. Често в основата е изкривено.
Пачият крак трябва да се измие добре преди да се сготви или изсуши
Най-лесният начин за приготвяне на пачи крак е, като той се задушава в дълбок тиган с масло и олио, като преди изваждане се поръсва със ситно нарязан копър и чесън. Тогава се усеща и силният му аромат на борова гора, на смола и планина. Подхожда си със задушен кафяв ориз.
Интересна е рецептата за крем супа с пачи крак и тиква
Продукти:
1 с. л. зехтин
1 с. л. краве масло
1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
100 г тиква
500 г гъби пачи крак
100 мл течна готварска сметана
сол и смлян черен пипер
1 с. л. зехтин, допълнително
1 с. л. краве масло, допълнително
Начин на приготвяне:
Гъбите се почистват и измиват добре. Няколко гъби пачи крак се оставят настрани. В тенджера с дебело дъно се сгорещяват зехтинът и кравето масло. Лукът и чесънът се накълцват на ситно. Запържват се до омекване за 3-4 минути. Прибавят се гъбите пачи крак и нарязаната тиква. Леко се запържват за 5-8 минути. Сипва се вода, колкото да покрие продуктите. Супата от пачи крак и тиква се вари до готовността на тиквата около 15 минути. Пасира се до еднородна смес. Сипва се сметаната и супата от пачи крак и тиква се овкусява със сол и черен пипер. Останалите гъби пачи крак се запържват в зехтин и краве масло (допълнителни).
Сервира се в купички, като отгоре се гарнира със запържените гъби в масло.