Рецепти

Как да сготвим гъби пачи крак

Гъбата пачи крак се развива сред смесени и иглолистни горите през летни дни и до края на октомври. Често остава скрита от обикновения поглед, потрупана от борови иглички. Гъбките растат на групи, като трябва да се отрязват с нож, за да не се унищожи находището им.

Външно са оранжеви на цвят с диаметър на гуглата от 5 до 8 см. При младата гъба ръбът на шапката е извит навътре, а при развитата - обърната навън и с фуниевидна форма.

Спороносният слой /долната част на гуглата/ се състои от бръчки, наподобяващи пластинки, които са ясно разделени една от друга, заловени за пънчето и спускащи се почти до основата му. По това се различава от своя двойник, при който долната част  е мрежеста. Пънчето е  високо до 5 - 6 см и дебело около 2-3 см: при младата гъба е с жилаво месо, което се цепи лесно на жилки, а при застаряващата гъба е кухо. Често в основата е изкривено.

Пачият крак трябва да се измие добре преди да се сготви или изсуши

Най-лесният начин за приготвяне на пачи крак е, като той се задушава в дълбок тиган с масло и олио, като преди изваждане се поръсва със ситно нарязан копър и чесън. Тогава се усеща и силният му аромат на борова гора, на смола и планина. Подхожда си със задушен кафяв ориз.

Интересна е рецептата за крем супа с пачи крак и тиква

Продукти:

1 с. л. зехтин

1 с. л. краве масло

1 глава кромид лук

1 скилидка чесън

100 г тиква

500 г гъби пачи крак

100 мл течна готварска сметана

сол и смлян черен пипер 

1 с. л. зехтин, допълнително

1 с. л. краве масло, допълнително

Начин на приготвяне:

Гъбите се почистват и измиват добре. Няколко гъби пачи крак се оставят настрани. В тенджера с дебело дъно се сгорещяват зехтинът и кравето масло. Лукът и чесънът се накълцват на ситно. Запържват се до омекване за 3-4 минути. Прибавят се гъбите пачи крак и нарязаната тиква. Леко се запържват за 5-8 минути. Сипва се вода, колкото да покрие продуктите. Супата от пачи крак и тиква се вари до готовността на тиквата около 15 минути. Пасира се до еднородна смес. Сипва се сметаната и супата от пачи крак и тиква се овкусява със сол и черен пипер. Останалите гъби пачи крак се запържват в зехтин и краве масло (допълнителни). 

Сервира се в купички, като отгоре се гарнира със запържените гъби в масло.