Горски гъби на тиган

Рецепти

Горски гъби на тиган

Необходими продукти:
прясно набраните гъби- печурка, манатарка, пачи крак, рижика и др.
2-3 пресни яйца, за предпочитане домашни
четвърт глава кромид лук
олио за пържене
черен пипер, сол
дълбок тиган с широко дъно
парче масло
 
Начин на приготвяне:
Гъбите се измиват и отцеждат, нарязват се с пънчетата. В тиган се поставя олио. Добавя се нарязан на полумесеци кромид лук и леко се запържва, за да се отпуснат неговите аромати и вкусове. Добавят се нарязаните гъби, разбърква се. Тъй като гъбата има  над 80% вода в състава си, тигана се напълва с течност.
След като се изпари течността, директно се счукват 2-3 пресни яйца, като преди това се капва малко олио, ако Ви се вижда сухо дъното на тигана. Жълтъците на яйцата се боцват с вилица, за да се разлеят. Ястието се разбърква  като с шпакла се обръщат съставките. Когато белтъците побелеят, посолява се, слага се черен пипер и ястието е готово за сервиране.
 
Гъбите са здравословна храна, дар от природата.
С първите есенни дъждове започна техния сезона в горските райони на Югозапада.
През месец октомври се берат предимно печурка,  сърнела, есенната манатарка, пачи крак и рижика. Изкупната цена за килограм прясно набрани гъби през есента на 2015г. варира от 5.00 до 8.00 лв. на килограм.
Най-популярните  пунктовете за изкупуване на гъби са на Юндола, на разклонението за Белмекен, в Банско и село Баня, община Разлог.

Гъбите предоставят много от хранителните съставки, които по-често се срещат в месото, боба или зърнени продукти.
Те са с ниско съдържание на калории, мазнини, без холестерол, без или много ниско съдържание на натрий. Предоставят на организма selenium, potassium, riboflavin, niacin, витамин D и др. Богати са на белтъчиниминерални солимазнинивитамини (B1РРD и А) и други вещества, 
 
Препоръчват се за консумация диво растящите гъби от екологично чисти места.
Гъбата има способността да адсорбира тежки метали и вредни вещества и тогава дори и ядливите гъби стават токсични.