Рецепти
Биренки по време на пости
В сезона на големите великденски пости този хубав десерт с бира е много обичан в Банско.
Отличава се със сочност и много хубав вкус. Лесен е за приготвяне. Подходящ е за почерпка
Необходими продукти
- 250мл. бира;
- 250мл. олио;
- 1 пакетче бакпулвер;
- 1 кутия локум;
- брашно колкото поеме за меко тесто /около 700-800гр./;
- 1ч.ч. смелени орехови ядки за овалване.
Начин на приготвяне
Бирата се смесва с олиото и се разбърква. В дълбока купа се пресява брашното, добавя се бакпулвера, разбърква се и се прави кладенче. Изсипват се течните съставки. С дървена лъжица първоначално, а после се ръце се омесва меко тесто.
Локумът се нарязва на малки парченца.
От тестото се оформят топчици, колкото орех. Във всяка топка се поставя в средата локум и отново се овалва между дланите. Поставя се в тава за печене.
Печене
Биренките се пекат в умерена фурна до кафеникав загар.
Междувременно се приготвя сироп от 100гр. захар и 100гр. вода, който се оставя да изстине.
Готовите биренки се изваждат и се пускат по няколко в студения сироп. Оставят се за 10-15 секувди и се изважат с решетъчна лъжица. Отцеждат се леко и се пускат в купа с настъргани орехи. Овалват се и се поставят в десертна чиния.
Тази рецепта е от "Вкусът на Банско"
Ако обичате Банско, бъдете наши гости!
Адрес
гр. Банско, ул."Стурма"2
Телефон
0887769946
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.