Биренки по време на пости

Рецепти

Биренки по време на пости

В сезона на големите великденски пости този хубав десерт с бира е много обичан в Банско.

Отличава се със сочност и много хубав вкус. Лесен е за приготвяне. Подходящ е за почерпка

Необходими продукти

  • 250мл. бира;
  • 250мл. олио;
  • 1 пакетче бакпулвер;
  • 1 кутия локум;
  • брашно колкото поеме за меко тесто /около 700-800гр./;
  • 1ч.ч. смелени орехови ядки за овалване.

 Начин на приготвяне

Бирата се смесва с олиото и се разбърква. В дълбока купа се пресява брашното, добавя се бакпулвера, разбърква се и се прави кладенче. Изсипват се течните съставки. С дървена лъжица първоначално, а после се ръце се омесва меко тесто.

Локумът се нарязва на малки парченца.

От тестото се оформят топчици, колкото орех. Във всяка топка се поставя в средата локум и отново се овалва между дланите. Поставя се в тава за печене.

Печене

Биренките се пекат в умерена фурна до кафеникав загар. 

Междувременно се приготвя сироп от 100гр. захар и 100гр. вода, който се оставя да изстине.

Готовите биренки се изваждат и се пускат по няколко в студения сироп. Оставят се за 10-15 секувди и се изважат с решетъчна лъжица. Отцеждат се леко и се пускат в купа с настъргани орехи. Овалват се и се поставят в десертна чиния.

Тази рецепта е от "Вкусът на Банско"

Ако обичате Банско, бъдете наши гости!

Адрес

гр. Банско, ул."Стурма"2

Телефон

0887769946

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.