Рецепти
Баница с ориз от Банско
Рецепта от "Вкусът на Банско"
Необходими продукти
- Точени кори /14 броя/;
- 1чаена чаша български ориз;
- 1 ч.ч захар;
- 3 ч.ч. вода;
- ароматна добавка /ванилия/.
Яйчена смес
- 7 големи домашни яйца;
- 1 буркан от 400мл. кисело мляко с 1ч.л. сода,
- 2 кафени чаши олио;
- масло за намазване;
- пудра захар за поръсване.
Начин на приготвяне
Оризът се почиства, измива, отцежда се в гевгир, подсушава се и се запържва в тиган с 3-4с.л. олио и щипка сол. Добавя се необходимото количество вода. След като заври водата, огънят се намалява на най-ниска степен и под похлупак оризът се сварява за 20 минути. Захарта се слага най-накрая, след като оризът е поел цялата течност. Готовият ориз се оставя за охлаждане и подсушаване.
Редене на баницата
Дъното на тавата за печене се намазва с масло. Корите се препичат една по една, внимателно от двете страни директно на котлона.
Слага се първата кора, а върху нея няколко лъжици от ориза. Слага се втората кора с яйчена смес. Редът се запазва до свършване на корите, като се завършва с остатъка от яйчената смес.
Много е важно яйчената смес да покрива краищата на корите, за да не се препекат.
Ако не прецените равномерното разпределение на течната смес и тя не Ви достигне, винаги можете да разбъркате още 2 яйца с чаша кисело мляко и сода, за да залеете отгоре баницата. Така тя ще бъде сочна.
Печене
На средна температура /180 градуса/ в продължение на 40 минути.
След като се извади, баницата веднага се поръсва с пудра захар.
Баницата с ориз се сервира както студена, така и топла, поръсена с пудра захар.
П.П. По желание между корите може да се поръси и натрошено сирене.
Адрес
гр. Банско, ул."Стурма"2
Телефон
+359887769946
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.