Баница с ориз от Банско

Рецепти

Баница с ориз от Банско

Рецепта от  "Вкусът на Банско"

Необходими продукти

  • Точени кори /14 броя/;
  • 1чаена чаша български ориз;
  • 1 ч.ч захар;
  • 3 ч.ч. вода;
  • ароматна добавка /ванилия/.

Яйчена смес

  • 7 големи домашни яйца;
  • 1 буркан  от 400мл. кисело мляко с 1ч.л. сода,
  • 2 кафени чаши олио;
  • масло за намазване;
  • пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне

Оризът се почиства, измива, отцежда се в гевгир, подсушава се и се запържва в тиган с 3-4с.л. олио и щипка сол. Добавя се необходимото количество вода. След като заври водата, огънят се намалява на най-ниска степен и под похлупак оризът се сварява за 20 минути. Захарта се слага най-накрая, след като оризът е поел цялата течност.  Готовият ориз се оставя за охлаждане и подсушаване.

Редене на баницата

Дъното на тавата за печене се намазва с масло. Корите се препичат една по една, внимателно от двете страни директно на котлона.
Слага се първата кора, а върху нея няколко лъжици от ориза. Слага се втората кора с яйчена смес. Редът се запазва до свършване на корите, като се завършва с остатъка от яйчената  смес.
Много е важно яйчената смес да покрива краищата на корите, за да не се препекат.
Ако не прецените равномерното разпределение на течната смес и тя не Ви достигне, винаги можете да разбъркате още 2 яйца с чаша кисело мляко и сода, за да залеете отгоре баницата. Така тя ще бъде сочна.

Печене

На средна температура /180 градуса/ в продължение на 40 минути. 
След като се извади, баницата веднага се поръсва с пудра захар.
Баницата с ориз се сервира както студена, така и топла, поръсена с пудра захар.
П.П. По желание между корите може да се поръси и натрошено сирене.
 

Адрес

гр. Банско, ул."Стурма"2

Телефон

+359887769946

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.