Бабината торта

Рецепти

Бабината торта

Необходими продукти:
Рецептата е за торта с 3 блата


За блатовете:
3 яйца
1 ½ чаена чаша захар
1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена чаша брашно
1 чаена лъжица сода бикарбонат или бакпулвер

За крема:
750 мл прясно мляко
 2 жълтъка
4 супени лъжици брашно
 2 ванилии
 2/3 чаена чаша захар

Захарен сироп:
1 чаена чаша вода
 ½ чаена чаша захар
 
1 чаена чаша смлени орехи за поръсване

Начин на приготвяне на блатовете:

Разбиваме яйцата добре, като постепенно добавяме захарта и бъркаме до нейното разтопяване. В киселото мляко се слага содата, разбърква се, за да бухне и се прибавя към яйцата. След това следва брашното.
Получената смес се разделя в 3 чаши, в за по-голяма точност при грамажа на блатовете.
Блатовете се пекат поотделно в тортена форма, на която дъното и е покрито с хартия за печене, в предварително загрята фурна на 180 градуса.
 
След като те се изпекат, приготвя се крема.
Разбиват се жълтъците с 1ч.ч. от млякото, добавя се брашното и се бърка до получаването на гладка кашица. Останалото мляко се слага да кипне на котлона, заедно със захарта.
Сместа с жълтъците се темперира преди да се изсипе към горещото мляко. Бърка се  непрекъснато с дървена лъжица. Не се чака да се вгъсти прекомерно. След като се извади от огъня и докато се сглобява тортата, кремът трябва да се бърка постоянно, за да не се образуват грудки и да остане копринено гладък.
 
Междувременно се парви и сиропът, който трябва да е горещ, когато се заливат студените блатове.
 
Блатовете започват да се редят директно върху подноса, в който ще се сервира тората. Всеки блат се залива със сироп с помощта на лъжица, намазва се с крем и се похлупва със следващия без да се притиска. Завършва се с крем.
 
Когато кремът се охлади, тортата се поръсва със смелени орехи, похлупва се, за да не изпръхва и се оставя за няколко часа в хладилник.
 
Ако имате търпение, най-добре е да я консумирате на другия ден.
 
Тази торта може да се вкуси или поръча за вкъщи в лоби бара на хотел „Добринище”