Русалийската неделя

Празници и традиции

Русалийската неделя

Древни културни знаци, християнска религия и народни традиции се преплитат в седмицата от Спасовден до Свети Дух, т.нар. русалийска неделя.
 
Русалиите са приказни и митични същества. Те могат да бъдат добри или лоши, да лекуват неизлечими болести и да пазят магически тайни, предавани на неразгадаем език. Цветето на русалиите е росенът.
 
Традициите на русалиите са изчезнали преди около 100 години
 
Русалийските дружини шетат из селата през 12-те дни от Спасовден до Свети дух. Съставени са само от големи и силни мъже, които се подлагат на изпитание, за да влязат в групата. Ръководени са от наследствен ватаф или калушар /име познато в Северна България/. Отличават се с висока нравственост, умение за пазене на тайна и танцово майсторство. Обикаляйки през селото, те танцуват своя танц, наподобяващ битка, носейки дървени саби или дълги пръчки без да влизат в директно съприкосновение. Играта им е отглас от времето, когато срещата между две русалийски дружини завършвала с бой до смърт. Телата на победените били закопавани на мястото на срещата  и отбелязвани с големи камъни. Победителите се прибирали мълчаливо, а местността оставала с названието русалийски гробища.
 
Някои русалийски местности са запазени в народната памет като носители на лековити сили. Те били посещавани от болните през нощта на Спасовден, които преспивали на открито като се търсело цветето росен,   наливало се мълчана вода от кладенец и тихомълком се напускало мястото преди изгрев слънце.
 
В Югозападна България русалийска местност има в село Бачево, недалеч от лятната база в Рила на конна база „Периволас”.
Танц на русалиите може да се види на традиционния кукерски фестивал в гр. Разлог, който се осъществява на 01 януари и на новогодишния фестивал в гр. Петрич.
Първият фестивал "Русалии" се провежда от 16 до 18 юни 2017г. в парка Самуилова крепост край град Петрич.