Еньовденски тайнства

Празници и традиции

Еньовденски тайнства

Фестивал на летните тайнства, с. Делчево
Еньовден
 
Еньовден всяка година е на 24 юни, но фестивалът в село Делчево винаги е в съботата и неделята в близост до тази дата. 
Празникът е  с древен тракийски произход и с него се отдава почит към слънцето и природата. Празник, в който се вплитат надежди и пожелания за здраве и благополучие и не на последно място- за щастливо задомяване на момите.
 
Еньовден  има магическа сила. 
Според старите вярвания на този ден слънцето спира да си почине преди да поеме своя път към зимата и през тази най-къса нощ в годината се къпе в утринната роса. През тайнствената нощ, различните треви и билки придобиват най-голяма лечебна сила, която изчезва след изгрева му. Затова на Еньовден, рано сутрин, моми и жени, врачки и баячки берат билки, които използват за лек и  магии  през цялата година. През тази нощ магическа сила придобиват и водите.
 
Слънчевият  мит се превръща в народна традиция като в деня преди празника момичета носят мълчана вода от извора на селото, правят китки, потапят ги в менче и ги оставят под червен трендафил. Рано сутрин по бели роби те излизат, за да посрещнат слънчевия изгрев и да наберат най-лековитите билки.
 
Еньовден е празник на билкарите.

В Югозападна България потапянето в запазената традиция на празника може да се направи в село Делчево, община Гоце Делчев.
Селото е архитектурен резерват. Настаняването на гостите се осъществява в кокетни семейни къщи, реставрирани или наново изградени в традиционен български стил. Къщите  имат  собствен двор, барбекю и всичко необходимо за ваканционен престой. Отдават се под наем като цяло.
 
Програма на фестивала на летните тайнства в село Делчево
 
СЪБОТА
19:00 – Еньовски фантазии – арт работилница
Място: площада с. Делчево .
19.45 ч. – “По пътеки извити за билки лековити “- Приключение за деца и възрастни с бране на билки и цветя за направа на Еньовски венци.
Място: в гората около селото
20.30 ч – “Мълчана вода “ – ритуал с жени и млади момичета в носии, от чешмата на мегдана до местността “Вълчовата тумба “ (бистрата вода да поеме енергията на звездите и чистите помисли на момите)
Незнайна среща със самодиви
Мястo: площада с. Делчево
21.30 – Изработване на сламено чучело
Място: туристически център с. Делчево.
21.30 ч-24.00 ч. Музика и танци под звездите
Място: площада с. Делчево
 
НЕДЕЛЯ
05.10 ч. – Посрещане на слънцето в местността “Вълчовата тумба“ – тръгване с факелно шествие през селото и гората, изгаряне на сламеното чучелото – да изгори злото, посрещане на изгрева – играещото слънце, бране на билки, търкаляне в росната трева.
Място на тръгване: площада с. Делчево
09.15 ч. АРТ РАБОТИЛНИЦИ И ЗАБАВЛЕНИЯ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ДЕН