Нашият избор

Винарска изба Рупел

В най-топлия български юг, сред хълмове и беломорски вятър, пронизващ се през „свещения” триъгълник на Рупелския пролом, са изградени лозовите масиви на винарска изба „Рупел”.
Почвените характеристики и климатичните особености в района на село Долно Спанчево, Петрич в комбинацията с труд, отдаденост и опит, както и с привличането на доказани в своята област агрономи, технолози и енолози, се оказват благоприятни за ясно очертаващата се тенденция в създаването на висококачествени вина.

Началото на избата се поставя през 2005г, когато са засадени първите лозя.
При избора на сортовете се отдава значение на вкусът на региона, на Югозапада и доминацията на мелник, както и на подходящия тероар за червените сортове: Мерло, Каберне совинньон, Марселан, Сан Джовезе, Небиоло. Днес масивът на избата е 260дка. Предстои засаждането на още 30 декара с червени сортове /Мелнишки рубин и Пино Ноар/  и 20 декара с бели сортове: Сандански мискет, Верентино и Вионие.

През 2015г. отваря врати собствената модерна технологична база на „Рупел”, изградена в близост до лозята.
Първите вина, които излизат на пазара са: РОЗЕ АНИТА /купаж от Мерло и Мелник 55/,  ТЕНДЕНЦИЯ /купаж от Мерло, Каберне совиньон и Сан Джовезе/, МЕЛНИК 55, МЕРЛО И ТАМЯНКА.

През ноември 2016г. се очаква дебюта на вината, отлежавали над 9 месеца във  бъчви „Сеген Моро“ от френски и американски дъб , формиращи серията „ГРАМАТИК”.  
Тяхната специфика е сортовата чистота, отразяваща философията на собствениците на избата, че към създаването на виното трябва да с подхожда безкомпромисно, честно, отговорно и с духовна чистота. Серията включва: Граматик Мерло; Граматик Мелник 55, Граматик Марселан, Граматик Каберне совиньон и примиум виното- Граматик „ЕКЗАРХ“, който е балансиран букет от български и италиански сортове - купаж от Мелник 55, Мерло, Каберне совиньон, Марселан, Сан Джовезе и Небиоло.

Фирмата залага в бъдещото си производство колекционерска линия, с неслучайното название „ФИЛОСОФ” – една специална селекция, носеща нюансите на най-доброто.
 
Винарска изба „Рупел” е отворена за почитателите на винения туризъм.
Удобната `и локация на панорамния път в подножието на планините Пирин и Славянка, е задължителната спирка на всички тръгнали на изток от долината на Струма. Разходката из лозовите масиви открива невероятни гледки. Почитателите на планинското колоездене ще бъдат изненадани от вълнуващи маршрути. Дегустациите на вина могат да се осъществяват в самата винарна, където има и действащ магазин, както и в малко шато, притежаващо зала с 40 места.
 
Вина, участващи в DiVino Taste 2016г.:
Серия „Граматик” с 4 чистосортови вина: Мелник 55, Мерло, Каберне Совиньон, Марселан
и едно купажирано вино   „Екзарх”: купаж от Мелник 55, Мерло, Каберне Совиньон, Марселан, Сан Джовезе и Небиоло
Розе „Анита”: купаж от Мерло и Мелник 55
Фотосесия на есен в с.Долно Спанчево, Арт Идея Бг

За повече информация, посетете: 
www.rupelwine.com