Кулинарен гид

Кафе на жар

Кафе на жар или как две сто-годишни джезвета влязоха отново в употреба

Когато претърсвате старите килери, изби и тавани на бабите и дядовците, може да намерите нещо практично и ценно. Така и ние открихме стари медни джезвета за правене на кафе на пясък. Те се отличават от сегашните съдчета по това, че дъното им е повдигнато от обръч. С такова джезве никога няма да можете да направите кафе на сегашните котлони.

Как да си направите турско кафе на жар по време на пикник

Необходимо Ви е специално фино смляно турско кафе или кафе, което сте си донесли от последното посещение в Охрид и Битоля, където тази традиция ревностно се пази.

Турското кафе е късо и с вода половин кафена чашка. Прави се на бавен огън, като не се допуска да кипне. Когато кафето почва да се надига, дърпа се от огъня, с малка лъжица се отнема пяната и се добавя внимателно във всяка чаша. Джезвето се връща отново на огъня за кипване, след което чашките се допълват.

Табиетлийската напитка се сервира с локум.

Както казват комшиите: „Да Ви е сладко!“

П.П.

"Арт Идея Бг" организира пикници и тиймбилдинги при запитване. Свържете се с нас!

Адрес

гр. Банско, ул. "Струма"2

Телефон

+359887769946

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.