Културни забележителности

Самуилова крепост

„На това място човек застава като пред океан от мълчание. Погледът се лута от хълм на хълм, а мисълта започва да скита назад из българската история, където победите се редуват с погроми и сред погромите съзираме подем на националния дух. „Самуилова крепост” е тежък и горчив извор за нас, но всеки българин трябва да коленичи и да отпие от този извор."

 Йордан Радичков

„Тук е едно от светите български места, които ще ни отворят очите за нас самите като българи и нация. Тук е мястото да Прогледнем отново!”

Нина Димитрова, театър „Кредо”

Мемориалният парк „Самуилова крепост”  е изграден на брега на река Струмешница, на мястото, където е  било ядрото на българската отбрана срещу нашествието на византийците и защитата на Първата българска държава.  

Паметникът на цар Самуил е възпоменание за голямата трагедия на българския народ и потресаващата жестокост на византийският император ВасилийII Българоубиец, който ослепява пленените български войници в битката при село Ключ /29.07.1014г./.

Цар Самуил /997-1014/ е сред забележителните български владетели, отличаващ се с мощ и амбиция да възвърне силата на българската държава. 

Поради превратни исторически обстоятелства, той премества столицата на България  в Охрид и изгражда своята резиденция край Преспанското езеро, от където продължава битката срещу византийката инвазия. Умира от сърдечен удар при вида на ослепените си войници на 6.10.1014г. Предполага се, че е погребан в базиликата „Св. Ахил” на едноименния остров в Преспанското езеро /днес в границите на Гърция/.

Посещението на Парк- музей Самуилова крепост може да бъде част от по-дълъг исторически маршрут, който обхожда сърцето на Самуиловата държава.

Маршрутът включва Битоля - Охрид /Македония/- Воден /Флорина , Гърция/, Преспанското езеро и гроба на цар Самуил в базиликата на остров Св. Ахил и връщане в България- Сандански. Линията минава покрай красивия каньон на река Вардар, спира в най-младежкия град на Македония- Битоля- консулският град с много кафета, магазини и забележителности и може да продължи към престолния град Охрид.

Наши партньори в Македония са туроператорските фирми от Охрид: 

Туристическа агенция „Визия”/тел.+389 78 251 388/ и „Елида турс”. На тях може да се разчита за най-добро настаняване според ценовите изисквания  и организиране на екскурзии.

Разстоянието от Самуилова крепост до Битоля е 216км., до Охрид- 285км., до Преспанското езеро-300км.

Разстояние от Самуилова крепост до Петрич- 16км., до Сандански- 40км., До Мелник- 42км., До София-200км., До Банско-121км.; До Преспанското езеро- 300км.