IN VINO VERITAS!

Винен Календар - Събития 2019г.

13-14 април, Вино на годината, хотел „Арена ди Сердика“- София

11 – 12 май, Дефиле Вино и Гурме в стария град на Пловдив

Интересен подход за представянето на българското вино сред неповторимата атмосфера на  красивите български възрожденски къщи. Прекрасният майски уикенд може да бъде чудесен повод за посещение на Пловдив -  Европейската столица на културата 2019. 

Винарските изби се представят на различни места, които са включени в интерактивна карта. Участват ресторантите: „Рахат тепе“, къща „Бирдас“, Хотел „Бел вил“, Бар „Конюшните“, ресторант „Филипополис“, Културен център „Бялата къща“, Скобелевата къща, Резиденция „Тракийски стан“. 

http://wineshowplovdiv.events/

31 май-2 юни, Фестивал на виното Розе в Казанлък

Rose Wine Expo е част от големите празненства посветени на розата- емблемата на България. 

Фестивалът на розата в Казанлък е основан през 1905г. Той започва на 10 май и в продължение на месец се превръща в сцена за култура и изкуство. Кулминацията на тържествата са на 1 и 2 юни, когато в ранната утрин се осъществява ритуала по розобера, коронясва се Царица Роза и целия град се изпълва от пъстро карнавално шествие.

Винопочитателите могат да посетят забележителната Казанлъшка гробница, както и винения маршрут „Долината на тракийските царе“. Информационният център се намира в село Шипка. Проектът социализира около 10 гробници на тракийски владетели. Тракийската култува архитектура е интересна за почитателите на древните цивилизации. 

Препоръчваме посещение на Историческия музей в Казанлък, в който могат да се видят много интересни експонати от различни исторически периоди и богата експозиция на Градската художествена галерия. 

Съпътстващата програма включва: Международен фолклорен фестивал, конкурс за Мини Царица Роза и Мис Долината на розите, фото-пленер, улицата на занаятите, конкурси за детска песен, Националното надиграване „Тъпан бие, хоро се вие”, Националния Зумба-маратон и други.

https://rosewine-expo.com/

5- 9 юни, Международен балкански винен конкурс, IBWC, НДК София

Географска реалност, културна специфика, историческа съдба, кръстопът и люлка на Европа- Балканите определено са силни обединени. 

Балканите  са на 5 място в света по производство на вино, годишно с близо 1,8 милиона тона, нареждайки се след Италия, Франция, Испания и САЩ

За последното десетилетие Балканите имат огромен напредък в качеството на своите вина и могат да заявят претенциите си за ключов играч на световната винена карта

Балканският винен конкурс е високопрофесионален форум. В него участват като жури световно признати винени експерти и специалисти от България, Гърция, Сърбия, Румъния, Турция, Македония. Изложението на винарските изби през 2019г. се организира в просторните зали на НДК, София. То е съпътствано от представянето на различни производители и вносители на хранителни продукти.

Посетителите на изложението могат да осъществят директни контакти с производителите, както и да дегустират желаните вина.

http://balkanswine.eu/

Ноември- Дефиле на младото вино в стария град на Пловдив

Лудо, сладко и опияняващо изживяване, което се осъществява в едни от най-красивите къщи-музеи на Пловдив. Дегустациите са разпръснати в различни точки, като така гостите са по-целенасочени и концентрирани в своя избор за посещение. Посетителите закупуват жетони за дегустация, чрез които се определя избата с най-успешно участие в Дефилето.

http://wineshowplovdiv.events/

20-24 ноември, DiVino Taste

Най-големият форум на българското вино събира на едно място производителите от цяла България. Събитието е интересно и вълнуващо. Избите се представят по региони. Форумът се състои от няколко компонента: професионален винен конкурс, винено изложение- дегустация за широка публика и лекционен блок. Съпътства се от изложение за храни и напитки на български производители 

https://www.divino.bg/