Винария 2016

IN VINO VERITAS!

Винария 2016

Винария 2016
200 български и чуждестранни вина се включиха тази година в надпреварата за престижното отличие „Златен ритон".
За първи път в историята на конкурса в категорията „Сортови и купажни вина от стари реколти", 17 са вината, които получиха над 90 точки от авторитетното жури. При изключително оспорвана надпревара, призът за червено вино грабна „Каберне Совиньон Еленово” на винарска изба  „Едоардо Миролио". За най-добро бяло вино от стара реколта бе обявено „Santa Maria Chardonnay Barrique" на „Санта Мария Уайн Груп" ООД.
В категория „Бели вина от нова реколта" златният ритон е за „Rigit Elm Chardonnay" на „Винарски съюз" АД.
Сред розетата най-висока е оценката за поезията в бутилка „La Poesie Rose" на винарска изба „Синтика".
В категория „Червени вина от нова реколта" престижният приз бе връчен за „Мерло 2015" на „Вила Ямбол" ЕАД.

Призовите вина и златните медалисти на „Винария 2016” ще представят България на Световният винен конкурс- Concours Mondial de Bruxelles.
„Великият ден” на българското вино на световната сцена ще бъде от 29 април до 1 май в Международния панаир Пловдив.
 
Посещението на „Винария” наистина си заслужава.
Достатъчно пространство, достойно представящи се изложители не само сред винарите, но и сред производителите от хранително- вкусовия бранш, приятна атмосфера, многобройни местенца за кафе, кроасан, баничка или баклава, импровизирани  ресторантчета и приповдигнато настроение. 

Събитието се осъществява съвместно с голямото изложение Био АГРА и със значителното присъствие на фирмите от селскостопанския сектор.
Каквото и да говорим, продуктът се създава на полето и под открито небе. В този смисъл, отдаваме заслуженото на хората- агрономи и специалисти. Никъде в информацията за изложението няма да прочетете за научните институти, за българските професори и доценти, за експертите, които стоят с компетентността си зад успешните практики и добрите резултати на производителите. Но ако малко повече време имате, можете да се спрете на щандовете на Аграрния факултет на Тракийския университет в Стара Загора, на Института по лозарство и винарство в Плевен, на Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян и др.

Виното върви със сирена.
Сиренето, което никога няма да забравите идва от фермата „Сариева къшла” в село Борино.
Под старата дума „кашла” се разбира свободното сезонно пастирство. Лятото овцете са по тучните планински ливади, а зимата слизат в селата и в по-топлите райони.
На щанда на фермата вкусихме забележителния овчи кашкавал, зрял 2 години, с цвят на старо злато, с плътност и наситеност, която искрено-до този момент не познавахме. Не се учудвайте и за неговата цена- 38лв. е килограма. Ние се влюбихме в този вкус.
 
Междувременно разбрахме, че неоткритите вкусове на България носят аромат на трюфел.
Български сирена от краве и козе мляко с трюфел и с горска манатарка, кремове от сирена с трюфел за сутрешната филийка с хляб могат да бъдат висок отличителен знак за всеки амбициозен гурме ресторант. Автор на рецептите е известният шеф Радичев. Производствената база на сирената е във Велико Търново, но фирмата осъществява дистрибуция в София и Пловдив. Млякото се добива от собствена ферма в с. Ловни Дол, Севлиевско. Трюфелите са от Лудогорието.
 
Препоръчваме спирка на щанда на Винарска изба Нисово.
Ще ви посрещне усмихнат и щастлив от получения златен ритон екип. Призовото вино  „Rigid Elm Chardonnay" /Реджид елм/ е плод на уникалния тероар в района на природен парк Русенски Лом. Името на виното идва от вековният бряст /700г./, който бил в границите на лозовите масиви и който спечелва конкурса за европейско дърво на годината през 2014г. С винарска изба „Нисово” се свързват бутикови вина с високи анотации от национални и световни конкурси, които всеки уважаващ себе си винолюбител трябва да опита и дори да колекционира.

Явно, италианската нишка в България е силна. Винарска изба Нера Гора е поредното доказателство.
През 2002г. италианският предприемач Масимо Ацолини започва да се занимава с изкупуването и износ за Италия на диви плодове и гъби. 25 години по-късно, запленен от девствената природа и земята на село Черногорово в Тракия, очарован от историята и характера на това място, той инвестира в създаването на 72 хектара с лозя и се посвещава на мисията за сътворяването на уникално органик вино. Етикетите на Нера Гора са разпознаваеми с имената на гръцки и римски богове.
 
Голямо е разнообразието на изложението. Радостна е цялата тази хорска глъч, обладана от идеята за пролетта и съживяващата се природа. Хубаво е, че на излизане от панаирното градче няма човек, който да не носи я лозова пръчка, я плодно дръвче, я цвете. Все си мислим, че има надежда за българите, стига те да не забравят за земята си и се грижат добре за нея.