Вкусът на Банско ®
Питка с яйца и сирене от Банско
Празнична пита като слънце, с която трапезата ще бъде наистина богата, а поводът добре почетен
Необходими продукти
За тестото:
- 3 яйца;
- 400мл. прясно мляко на стайна температура;
- 1с.л. сол и 2 с.л. захар;
- 1кг. качествено бяло брашно;
- Половин кафена чашка олио;
- 1 пакет суха мая;
- 200гр. масло.
За плънката:
- 3 яйца;
- 300гр. натрошено краве сирене. Може и смес с извара.
Начин на приготвяне
В дълбок съд или стъклен буркан се поставя 1 чаена чаша топло мляко, добавя се половин чаша брашно, щипка захар и се изсипва сухата мая. Разбърква се добре.
Тънкостта се състои в това, че ако изсипете директно сухата мая в течността, тя се сплъстява веднага, а когато е в брашното много лесно се разбърква. Оставя се на топло за 5-8 минути, за да се активират дрождите и сместа да увеличи обема си.
В голяма купа се пресява 800 грама брашно, добавя се солта и захарта.
Отделно се разбиват яйцата без един жълтък и млякото. Жълтъкът се оставя на страна в чашка и на повърхността му се капва малко олио, за да не хваща коричка и се покрива до момента, когато ще се използва за намазване на повърхността на питката преди печене.
В брашното се прави кладенче, изсипват се яйцата с млякото, а после и бухалата мая. С дървена лъжица с дълга дръжка внимателно се разбърква.
Ръцете се набрашняват с оставеното настрани брашно и се започва първото омесване. На този етап брашното не се меси до абсолютна гладкост, целта е да се поеме течността.
Повърхността на тестото се заглажда и се намазва с малко олио, за да не хване кора при втасването. Тестото се покрива с топла памучна кърпа. Оставя се на топло за известно време, около 45 минути.
След първото надигане на тестото, започва хубавото размесване.
В канче се разтопява половината от маслото. Тестото е доста лепкаво, затова се пресява отгоре брашно /това, което сме заделили от общото количество/ и с набрашнени пръсти започва месенето. Брашното се добавя внимателно, за да не се получи твърдо тесто.
В следващия етап към тестото постепенно започва да се добавя топлата мазнина, като с придърпващи и прибиращи на вътре движения се цели мазнината да се поеме от тестото. Важно е търпението, а тестото става все по-живо и приятно.
Тестото се покрива и втасва втори път (още 40мин., но това индивидуално се преценява, просто се наблюдава)
При финалното омесване на тестото се добавя само топла мазнина, без брашно и не се борави грубо.
Разбъркват се плънката с яйца и сирене
Оформяне на питката
Добре е да имате широко място и голяма кръгла тава. Тестото се разделя на три равни части, които отделно ще се разточат на широки кръгове.
- Взима се първата част. Разточва се върху набрашнена повърхност. За да не залепва, точилката също се набрашнява, както и горната повърхност на тестото. Оставя се в страни. Намазва се обилно с топло масло и с 1/3 от плънката.
- Разточва се втората част по същия начин и с помощта на точилката се поставя върху първия кръг. Отново се намазва с топло масло и плънка.
- Следва разточването на третата част, поставя се върху другите пластове, намазва се с масло и плънка.
- 3-слойното тесто се навива внимателно на рулото с изтъняващи краища. С много остър нож се отрязват краищата. След това се разрязват 16 парчета. Всяко парче се поставя с разреза нагоре по края на тавата. В центъра се поставят по-малките разрези от краищата на рулото.
Финално тестото се намазва с разбития жълтък с малко прясно мляко. Оставя се да втаса трети път.
Печене
В предварително загрята фурна на 180 градуса, 45 минути.
След изпичане питката се покрива с дебела кърпа и се оставя да почива. Както казват старите хора- да обиколи нивата.
Това е рецепта от "Вкусът на Банско"- кулинарна книга с автор Ваня Грънчарова