Нашият избор

Богата селска къща

Долно Спанчево, Петричко е малко, спретнато и слънчево село, потънало в зеленината на градините. Мястото е доста удобно- на главен път,  стигащ през редица малки населени места до Мелник- винената столица на Югозапада. 

Плодородната му земя и средиземноморското влияние са истински рай за отглеждане на плодове и зеленчуци, и за дълъг земеделски сезон. Така че, през февруари картофите са засадени в земята, пролетните зеленчуци са се разлистили, а в май всичко вече е по сергиите на фермерските пазари.

Местните хора са от онзи "изчезващ вид"- работливи, честни, почтени, добронамерени, гостоприемни и сърцати. Какво ли не произвеждат: ягоди, малини, къпини, череши, вишни, ябълки и круши, кайсии, праскови...Тук ще намерите най-вкусните райски ябълки, киви и нар. И естествено, всички имат лозя и разбират от правенето на  вино и ракия.

Долно Спанчево през есенните месеци е с почти летни температури чак до началото на ноември. Панорамата е удивителна с открояващите се планини Беласица, Славянка, Малешево, Огражден и Пирин. Спокойното синьото небе привлича погледа, а белите следи на прелитащите самолети, напомнят за разпилените по целия свят синове и внуци.

Хората са гостоприемни, вещи в старите готварски рецепти, в правенето на пити и баници, в приготвянето на сладка и зимнина. Те са в основата на кулинарните турове с винени дегустации на винарска изба Рупел, като прямо сезонната кухня и с предварителна заявка се приготвят различни менюта.

Селцето освен това е известно със своята боза, ябълков оцет и незаменимото сладко от люти чушки.